Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli?

Yazi Resim

Cinsel kimlik; kişinin duygusal veya cinsel ilgi duyduğu kişilerle ilgili olarak kendi cinsiyetini nasıl algıladığıdır. Kişinin cinsel, duygusal anlamda çekim hissettiği “cinsel yönelim” kavramından farklıdır. Cinsel kimlik kişinin kendisini erkek veya kadın olarak tanımlamasıdır. Cinsel yönelim ise bu kadın ve erkek cinsiyetinin hangisine çekim duyduğudur. Cinsel kimlik ve cinsel yönelim kavramları çocuklar tarafından anlaşılmış olmalıdır çünkü toplumsal, kültürel ve bireysel faktörlerle şekillenir. Kavramların anlaşılır olması da cinsel eğitim vermekle mümkündür.

Cinsel eğitim; doğumla birlikte, bebeğin vücudunu tanımasıyla başlayan ve ergenlik dönemini de kapsayan bir süreçtir. Cinsel eğitim çocuğun sağlıklı cinsel davranış geliştirmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Çocuğa bu eğitimi anne baba, çocuğun yaşını göz ardı etmeden vermelidir.

Çocuklar meraklıdırlar ve meraklarını gideremediklerinde farklı kaynaklardan araştırmaya koyulurlar. Yanlış kaynak yanlış davranışların doğru olarak kabul edilmesine ve uygulanmasına sebep olabilir. Çocuk doğduğundan itibaren ebeveynleri bu eğitimi aşama aşama, çocuğun anlayacağı bir dille vermelidir.

Bebeklerde cinsel gelişim

Doğumda bebekler kız veya erkek olarak belirli biyolojik özelliklere sahip olur. Cinsel kimlik ve cinsel yönelim henüz oluşmamıştır. Bebebekler 6 ay sonrasında kendi bedenlerini, cinsel organlarını keşfetmeye başlarlar.

Cinsel yönelim, cinsel kimlik ve cinsel davranış kavramlarını barındıran seksüalite, 2 yaşında başlar. Seksüalite; biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel faktörlerin etkileşim halinde olmasıyla şekillenir ve zaman içinde değişiklik gösterebilir.

Yenidoğan cinsel eğitimi için bazı öneriler;

Cinsel organını doğru kelimelerle dillendirin. Toplumumuzca yapılan, cinsel organa lakap takma gibi bir yanılgıya düşmeyin. Bu çocuğunuzun vücudunu yanlış tanımasına yol açabilir. Nasıl ki yüzündeki organları anlatırken gerçek isimleriyle ifade ediyoruz, bu cinsel organı için de aynı şekilde olmalı. Erkeklerin cinsel organına “pipi”, kızların cinsel organına “kuku” denebilir.

Bebeğinizin altını temizlerken ona sözel olarak bedeninin hangi bölgesini temizlediğinizi ifade edin. Bu bebeğinizin vücudunu tanımasına yardımcı olacaktır.

Yenidoğanın mahremiyetine önem verin.

Ergenlik öncesi cinsel eğitim için öneriler

Çocuğunuza mahremiyet eğitimi verin. Mahremiyet eğitimi 2 yaşında başlar. Bedeninde insanların onun rızası olmadan dokunamayacağı dört bölgesi olduğu “göğüs, popo, pipi/kuku, dudak”, insanların bu bölgelerine kendilerinin rızası olmadan dokunulmayacağı, istenmeyen bir durum yaşandığında kendisini nasıl koruyacağı hakkında bilgi sahibi olmalı.

Ergenlik öncesi dönem çocukların meraklı oldukları ve kendilerini asıl anlamda keşfettikleri bir dönem. Kendi vücutlarını keşfettikleri gibi karşı cinsiyetin de vücudunu merak eder. Çocuğun merakını yaşına uygun bir şekilde gidermek çok kıymetli. Hem kendi cinsiyeti hem de karşı cins hakkında merak ettiği her şeyin cevabına ulaşabilir olmalı.

Çoğu zaman ebeveynler cinsel eğitim vermekte zorlanırlar çünkü kendileri de almamıştır. Çocuğa cinsel eğitimi anne-baba birlikte verebilir. Çocuğun hem kendi cinsiyeti hem de karşı cinsi hakkında bilgi alması merakını giderecek ve doğru kaynaktan en doğru bilgiyi almış olacaktır.

Çocukların karşısına cinsel içerikli sohbetler çıkabilir, arkadaşlarından meraklarını giderecek teklifler gelebilir (doktorculuk oyununa ilgi duyabilirler, sen bana seninkini gösterirsen bende sana benimkini gösteririm), ekranda ya da oyunda cinsel içeriklerle karşılaşabilirler. Gözetim altında tutmak faydalı olacaktır. Kitaplardan da destek alabilirsiniz.

Çocuk sözünü açmamışsa bile ergenlik dönemine girmeden önce çocuğunuzla seks, cinsellik ve üreme ile ilgili konuşmalısınız. Amacınız; çocuğunuzun bilgi almasını, her zaman size sorabileceğini, şefkat ve hoşgörü ile cevaplayacağınızı düşünmesini sağlamak.

Ergenlik dönemine girmeden önce;

Çocuğunuzu kadın ve erkek bedenlerindeki farkları biliyor olmalı. Erkeklere pipi, kızlarda kuku olduğu; ergenliğe girmenin kız ve erkekte farklı belirtiler ile olduğunu bilmeli.

Bebeğin seks yoluyla olduğu, seksin insanlara haz verdiğini ve sadece üremek için yapılmadığını bilmeli.

Çocuğunuz ergenliğin fiziksel ve duygusal etkilerini yaşamadan önce ergenlikte yaşacağı durumları biliyor olmalı.

Ergenlik dönemi cinsel eğitim için öneriler;

Çocuğunuzun yaşadığı değişimlerin normal olduğunu, tüm akranlarının hatta anne-babasının da bu süreçlerden geçtiğini bilerek rahatlamaya ihtiyacı var. Bu dönemde daha şefkatli ve hoşgörülü bir yerden yaklaşmak ona daha iyi hissettirecektir.

Ergenlik döneminde yaşayacağı fiziksel, duygusal değişimlerin “normal” bir süreç olduğunu ifade edin. Bu dönemde çocuklar normal olup olmama konusunda kendilerini bir sorgulama içerisinde bulurlar.

Gece boşalması, adet görme, mastürbasyon, bedende fiziksel değişimler gibi ergenlik dönemiyle birlikte gelen durumlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayın.

Çocuğunuzun cinsel kimlik ve cinsel yönelim hakkında bilgi sahibi olduğundan emin olun, onların öğrenmesi ve anlaması için çocuğunuzu destekleyin.

Çocuğunuza cinsel eğitimi ilmek ilmek işleyerek, zamana yayarak verebilirsiniz. Bu şekilde sağlıklı bilgiye ulaşacaktır.

Son olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta; çağımız internet çağı olduğu. İnternet, ergenlik dönemi çocuklar için yararlı olduğu kadar büyük bir tehlike de arz ediyor. İnternet, cep telefonu, sosyal medya denetimini kontrol altında tutmak yararlı olacaktır.


Psikolog Nazlıcan Ayluçtarhan
Batı Mah. Burhan Toprak Cad. Batı Apt. No:4 Daire:1 Pendik/İSTANBUL
+90 (555) 877 76 27

© 2024 SİMURG PSİKOLOJİ, Tüm Hakları Saklıdır.