Image

İnsan sosyal bir varlıktır ve hem kendisi ile hem de içinde yaşadığı çevreyle uyum içinde olması ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın karşılanması için gereken sosyal beceriler çok erken yaşlardan itibaren kazanılır ve gelişir. Sosyal beceriler, bireyin içinde bulunduğu çevreyle uyum içinde olması, başkalarına duyarlı olabilirken kendisi ile de barışık ve denge halinde olması, sorunlarla baş etmesini içeren davranışların bütünüdür. Bir bebeğin annesiyle göz konağı kurmasından, bir çocuğun arkadaşından yardım istemesine ve bir gencin içinde bulunduğu grupla işbirliği kurmasına kadar pek çok konu sosyal becerileri kapsar. Bazen sosyal beceriler yeteri kadar kazanılamamış veya kullanılamamış olabilir. Buna sosyal beceri yetersizliği denebilir ve bu durum kişinin hayatını güçleştirebilir.

Sosyal beceri yetersizliği; sosyal fobi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü, düşük öz yeterlilik, çekingenlik, üstün yeteneklilik, karşı gelme bozukluğu, öfke sorunları gibi güçlükler yaşayan çocuklarda daha belirgin görülebilmektedir. Sosyal becerileri yeteri kadar gelişmemiş çocuklar okulda, evde veya akranlarıyla ilişkilerinde sorunlar yaşar. Bu sorunlar çocukları yalnızlığa itebilir, yaşam doyumlarını düşürebilir ve uzun vadede devam edecek uyum problemleri ile karşı karşıya bırakabilir. Çocukluk dönemindeki olumsuz sosyal deneyimler yetişkinlikte yakın ilişkilerde, iş ve sosyal hayatta kendini gösterecektir.

Sosyal becerilerin geliştirilmesi adına uzmanlar tarafından hazırlanmış sosyal beceri eğitimleri bu sorunların önüne geçmeyi amaçlar. Ülkemizde çocukların bu ihtiyacına karşılık verebilmek adına SOBECE- Sosyal Beceri Çocuk Eğitimi adı verilen bir program geliştirilmiştir. Bu program çok yönlü bir eğitsel terapi modelidir. Gelişimsel, önleyici ve tedavi edici boyutları vardır.

Sosyal beceri programlarının uygulandığı çocuklarda uygulanmayanlara göre; alkol, madde kullanımı, kendine ve başkalarına zarar verme, okula uyumsuzluk sorunları, agresif davranışlar ve stres belirtileri dikkate değer şekilde daha az bulunmuştur. Ülkemizde yapılan çalışmalar, SOBECE programının çocuklar üzerinde olumlu gelişmeler gösterdiğini ortaya koymuştur.

Ülkemizde eleştirilen SOBECE programı 7 ana başlık ve 76 alt başlıktan oluşmaktadır. Temel başlıklar şöyledir:

1. İlişki Başlatma ve Sürdürme Becerileri

2. Atılganlık Becerileri

3. Duygulara Yönelik Beceriler

4. Saldırgan Davranış ve Dürtülerle Başa Çıkma Becerileri

5. Sorun Çözme Becerileri

6. Plan Yapma Becerileri

7. Grupla Etkileşim ve Bir İş Yürütme Becerileri

SOBECE programı bireysel veya grup olarak uygulanabilmektedir. Bu beceriler eğlenceli oyunlar, rol oynama, model olma, drama yoluyla çocuklara kazandırılmaktadır. Çocuklar uzmanların denetiminde becerileri öğrenmesi ve yaşama aktarıp uygulayabilmesi amaçlanır. Aynı zamanda aile eğitimi ve öğretmen eğitimini de içermesi sebebiyle kapsayıcı bir çalışmadır.

Merkezimizde SOBECE-Sosyal Beceri Çocuk Eğitimi uygulanmaktadır. Daha detaylı bilgi için merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.

Batı Mah. Burhan Toprak Cad. Batı Apt. No:4 Daire:1 Pendik/İSTANBUL
+90 (555) 877 76 27

© 2024 SİMURG PSİKOLOJİ, Tüm Hakları Saklıdır.